Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık Manisa’da İntörn Eğitimi Semineri Verdi
Prof. Dr. Mehmet SARIBIYIK Manisa’da İntörn Eğitimi Semineri Verdi

Sakarya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanı ve Meslek Yüksekokulları Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık tarafından verilen "İntörn Eğitimi Semineri" 25 Şubat 2016 tarihinde Rektörlük Seminer Salonu'nda gerçekleştirildi.
Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Enver Atik, Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Yurdusev, meslek yüksekokulları müdürleri ve bölüm başkanlarının katıldığı seminerin açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. A. Kemal Çelebi, "İntörn uygulaması, özellikle meslek yüksekokullarımız için çok önemli Bu okullarımızın varlık sebebi,  ara eleman yetiştirmek.  Mezunlar bir işyerine girdiğine, makinenin başına geçtiğinde, artık o işi devralacak bir donanıma sahip olmalı. Meslek Yüksekokullarımızda bu bakımdan çok ciddi eksiklerimiz var. İlk olarak teorik müfredatın sorgulanması gerekiyor. Verilen bilgiler ne yazık ki gerçek hayatın, işyerlerinin aradığı bilgiler değil. Oysa biz bu topluma hizmet etmek, onların ihtiyacını karşılamak için varız. Hem teorik hem pratik ağırlıklı bir eğitimi, Organize Sanayi Bölgesinden gelen taleplere göre oluşturmalıyız. Öğrencilere aşırı bilgi yüklüyor ama onların bilgiye ulaşma ve bilgiyi kullanma konusundaki becerilerini geliştirmiyoruz. Onlara metodolojiyi öğretmeliyiz. Bu eğitim modeli ile ilgili elimizde doğru örnekler de var. Sakarya Üniversitesi ve Gaziantep Üniversitesi'nde bu uygulamaya geçildi. İnşallah en kısa sürede intörn eğitimi modeline geçeceğiz ve üniversitemiz hem yurt içinde hem de yurt dışında hak ettiği konuma ulaşacak. Bunu sadece rektör başaramaz, rektör hedefleri ortaya koyar; başarı hep birlikte çalışarak elde edilir. Bugün konuğumuz olan Sakarya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık'a da çok teşekkür ediyorum. Biz Sakarya Üniversitesi'nden bir şey rica ettiğimizde, koşa koşa geliyorlar. Aynı şekilde biz de onların ihtiyacı, talepleri olduğunda koşa koşa yanlarında olmaya hazırız. Değerli hocamıza ve sizlere tekrar teşekkür ediyorum ve toplantının verimli geçmesini temenni ediyorum "diye konuştu.
Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık ise,  "Sakarya Üniversitesi meslek yüksekokullarında dört yıldır, Teknoloji Fakültesinde de üç yıldır uyguladığımız; meslek yüksekokullarında '3+1 Modeli'', Teknoloji Fakültesinde de '7+1 Modeli' olarak adlandırdığımız modelle ilgili bilgi ve tecrübelerimizi paylaşmaktan mutluyum. Artık meslek yüksekokullarımızda tamamen oturan bu modelle, bu sene beş bin öğrencimizi işletmelere uygulama eğitimi için göndermiş bulunuyoruz. Üniversite-iş dünyası işbirliğinde işbirliğine yönelik bilgi üstünlüğü, rekabet edebilmenin ön koşuludur. Bu model, nitelikli elemanlar yetiştirmek, üniversite ve sanayinin imkanlarını paylaşmak ve sinerji etkisi oluşturmak için çok önemlidir. Bizim ihtiyacımız, uygulama becerisine sahip elemanlar yetiştirmek için alternatif modeller üretmektir. Biz de İş-Kur'un da desteğini alarak, firmalarla karşılıklı protokoller imzaladık. 'Okuldan çıkar, sanayi ile buluştur' sloganı ile 4 dönem eğitim verilen meslek yüksekokullarında, öğrencilerimize 3 dönem okulda eğitim verip, son dönemde işyerlerinde çalıştırarak; 8 dönem eğitim verilen Teknoloji Fakültesinde de 7 dönem okulda eğitim verip, son dönem işyerlerinde çalıştırmaya başladık" dedi.
Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık;  artık gerçek hayatın, sanayinin istediği bilgilerle donanmış;  mesleki açıdan yetkin ve beceri sahibi mezunları bu başarılı model sayesinde yetiştirdiklerini vurguladı.

Kaynak: